בגילאים הצעירים שבהם הילד לא יכול לתקשר בצורה מדויקת על שינוי או קושי שהוא עובר, ייתכנו בדיקות תכופות יותר על מנת שהרופאים יוכלו, כמיטב יכולתם, לעקוב אחרי ההתפתחות של ילדכם. במרפאות מסוימות בארץ (שניידר ושערי צדק) מנסים לרכז את מגוון הבדיקות ליום אחד על מנת לחסוך להורה והילד ביקורים רבים בבית החולים. בין אם אתם מגיעים פעמים רבות לבדיקה או ליום ארוך מרוכז, ישנם אתגרים בבילוי שעות במרפאות או בתי חולים. אנחנו מצרפים לכם טיפים מהורים למודי ניסיון:

תיק רפואי

ארגנו קלסר ובו כל התיק הרפואי של ילדכם. שמרו שם: הפניות, טופסי 17 וסיכומי ביקורים. במעבר מרופא לרופא (אם הם לא חלק מהקופה שאליה אתם שייכים) ייתכן ותתבקשו להביא איתכם את הסיכומים. לשמור הכל בצורה מסודרת בקלסר אחד מאוד מקל כשצריך לצאת מהבית עם ילד צעיר.

תכנון מעקבים

נהלו קובץ ובו תרשמו את כל סוגי הרופאים והבדיקות שילדכם צריך לעבור ואת התכיפות. ישנם ילדים שצריכים לעבור בדיקות קבועות אחת לכמה חודשים וניהול מסודר של הבדיקות במקום אחד עוזר לוודא שלא תשכחו לקבוע כלום. בסוף ביקור אצל רופא או יום מרפאה, הכנסו לקובץ ועדכנו את התורים הנדרשים הבאים. קבעו לכם חצי שעה שבה תתקשרו לקופה ותשריינו תורים חודשים קדימה. זה מקל מאוד למצוא תורים בימים ושעות נוחים.

תיק פעילות

בדיקות לרוב מלוות בזמן המתנה ארוך, על מנת להעביר את הזמן בקלות ארגנו לכם קלסר או תיק שבו תמיד יהיו לכם – דפי נייר לבנים לציור, טושים/ צבעים, מדבקות, פלסטלינה/בצק, טאקי, מנדלות לצביעה. פאזלים קטנים (שתעבירו לשקית) גם מעבירים את הזמן מצויין. התאימו את הפעילות לגיל של ילדכם כמובן. המגוון הוא מה שחשוב על מנת להעביר את הזמן בקלות.

זמן איכות

בימי בדיקות ארוכים שמלווים בצום אפשר להפוך את היום לחוויה מגבשת להורה והילד. הורים מסוימים ממליצים על ביקור במוזיאון או הצגה לפני בדיקה שמלווה בצום על מנת להעביר את הזמן. לשבת אחרי הבדיקה יחד בבית קפה (בימים שבהם הקורונה אינה שולטת בחיינו) זו גם חוויה מצויינת לילד. נצלו את היום כך שהילד ירגיש מיוחד בצורה חיובית, מקבל זמן איכות עם ההורים.

פינה שקטה

לפעמים מחכים הרבה מאוד זמן לבדיקה, ניתן לגשת למזכירה ולשאול כמה זמן יש עוד להמתנה ואם ההמתנה ארוכה, לבחור לשבת בחוץ באוויר, בצל על הדשא. השקט והמרחק ממשפחות אחרות עוזר להירגע. במקומות כמו מכוני MRI ישמחו שתחכו בחוץ ויתקשרו לקרוא לכם כמה דקות לפני התור שלכם.

בדיקה בהרדמה

ילדים עד גיל 7 או 8 (לפעמים מוקדם יותר) אינם מסוגלים לשכב בשקט ללא תזוזה לאורך זמן. לכן, בדיקות כמו MRI יעברו בהרדמה. מכיוון שישנה הרדמה, ישנו צורך בצום מספר שעות לפני הבדיקה. ודאו שקיבלתם הנחיות מדויקות לצום. עם ילדים קטנים, בדיקה אחהצ היא לעיתים קלה יותר שכן אין צורך בצום מהלילה וישנה האפשרות להשכיב לשנת צהריים שמעבירה חלק מהזמן. בשאר השעות, הימנעו מלאכול ולשתות מול ילדכם. במהלך הצום הסיחו את דעתם במשחקים מגוונים. לאחר ההתעוררות, מומלץ לתת מזון קל בתחילה ולתת לילד/ה להתעורר לגמרי ולהתאושש לפני שנותנים ממש לאכול. דברים שעובדים טוב: אקטימל או דניאלה לקטנטנים ואחרי שהתעוררו לגמרי כריך פשוט.

שאלו הרבה שאלות

לפני בדיקה שלא חוויתם, אל תתביישו ושאלו את המזכירה הרבה שאלות לפני ההגעה. משך זמן הבדיקה, מה היא כוללת, מה אפשר ואי אפשר לעשות לפני הבדיקה, תוך כדי או אחרי והכי חשוב איך אתם ההורים יכולים להקל על ילדכם בבדיקה. לא בכל מקום תקבלו מענה מלא אבל תמצאו שברוב המקרים הצוות הרפואי מאוד בא לקראת הורים לילדים קטנים, במיוחד כאלו שמבלים הרבה מאוד ימים בבדיקות.

בררו על זכויותיכם

מקומות עבודה רבים יאפשרו לכם לצאת לבדיקה על חשבון יום מחלה של ילד. קראו את חלק ״זכויות בישראל״ ובררו מול המעסיק שלכם.

תעדו

רשמו ותעדו את הטיפולים הרפואיים שאתם עוברים. בפנייה לביטוח לאומי, תיאור מלא של הנטל הרפואי עוזר מאוד בהצגת המקרה.

אל תהיו לבד

אתם לקראת בדיקה שלא חוויתם? דואגים או לחוצים? אתם לא לבד ומוזמנים לפנות אלינו דרך דף הפייסבוק לייעוץ.